HarmaanieriäSalvelinus namaycush

Yleistä

Lahko: Lohikalat Salmoniformes
Heimo: Lohet Salmonidae
Alaheimo: Salmoninae

Harmaanieriän levinneisyyskartta

 

Tuntomerkit

Kuva: Lauri Urho
Kuva: Lauri Urho

Harmaanieriän yleisväritys vaihtelee melkein hopeisesta vihreän tai ruskeanharmaaseen, jossa kauttaaltaan kellertäviä pilkkuja. Harmaanieriä on isosuinen, ja sen vatsa ei nieriästä poiketen ole koskaan punainen.

Esiintyminen ja alkuperä

Harmaanieriän alkuperäistä levinneisyysaluetta ovat Kanada ja Alaska sekä Yhdysvaltain Suurten järvien alue ja koillisosat. Eurooppaan harmaanieriää istutettiin jo yli sata vuotta sitten. Suomeen harmaanieriä tuotiin vuonna 1955. Sen jälkeen sitä on istutettu moniin järviin, mutta viime vuosina pääasiassa Inarijärveen. Sinne lajia on istutettu vuodesta 1972 lähtien korvaamaan säännöstelyn järven omalle nieriäkannalle aiheuttamia saalismenetyksiä. Harmaanieriä kutee nieriää syvemmällä, joten Inarijärvellä sen toivottiin mahdollisesti pystyvän myös lisääntymään.

Lisääntyminen

Harmaanieriä tulee sukukypsäksi 5-8-vuotiaana. Se kutee syksyllä puhtaille sorapohjille 2-30 metrin syvyyteen. Inarijärvestä on saatu kutuvalmiita 3-5-kiloisia yksilöitä, mutta lisääntymisen onnistumisesta ei ole varmuutta; kanta on säännöllisten istutusten varassa ja emokalastoa pidetään viljelylaitoksissa.

Ravinto, kasvu ja vaellukset

Harmaanieriä syö aluksi eläinplanktonia ja pohjaeläimiä. Jo noin 20 cm:n mittaisena se alkaa käyttää kalaravintoa, kuten kymmenpiikkiä, kuoretta, muikkua ja Inarijärvessä erityisesti reeskaa eli kääpiösiikaa. Harmaanieriä on hidaskasvuinen ja pitkäikäinen kala; jopa 30-40-vuotiaita on tavattu. Merkintöjen mukaan noin 30 cm mittaisena istutettu kala saavuttaa puolen metrin pituuden 4-5 järvivuoden jälkeen. Yleinen saaliskoko Inarijärvellä on 0,7-2 kg, mutta yli 7 kg painaviakin on saatu.

Kalastus ja saaliit

Harmaanieriän luontaisesta lisääntymisestä Inarijärvessä ei ole näyttöä. Viimeisen 10 vuoden istutusmäärät ovat olleet pieniä verrattuna 1980-luvun istutuksiin. Saalista tilastoitiin 1990-luvun puolivälissä viisi tonnia, vuosina 2001-2002 noin 12 tonnia ja vuonna 2003 kahdeksan tonnia.

Kantojen uhkatekijät, hoito ja uhanalaisuus

Harmaanieriä kasvaa hitaasti ja jää usein verkkoihin pienenä; se takertuu niihin helposti hampaistaan. Kalastuslain mukaista alamittaa harmaanieriällä ei ole. Emokalastoa hoidetaan viljelylaitoksilla.